Ноември 26, 2015, 10:42:13 am
409 Публикации - 185 Теми - 415 Потребители

Последни публикации

Страници: 1 ... 8 9 [10]
91
Бременност и раждане / Re: Бременност и болнични
« Последна публикация от Петя Кръстева - Октомври 23, 2013, 11:29:23 am »
Здравейте,

ако по време на 24 месечния период, който се взима предвид при изчисляване на обезщетението за майчинство, сте били в болнични, за периода на болничния не се взима сумата, която сте получили от НОИ. Взима се предвид доходът от който е определено паричното обезщетение за временна неработоспособност 18 месеца преди излизането Ви в болнични.

чл.41, ал.3 от КСО - За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.

С уважение,
Петя Кръстева
92
Бременност и раждане / Бременност и болнични
« Последна публикация от Radoslava - Октомври 18, 2013, 06:38:01 pm »
Здравейте!
Бих искала да попитам следното: доколкото съм наясно, при изчисляване на майчинството, се взимат 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.
Ако обаче ползвам болничен няколко месеца през бременността, то тези месеци взимат ли се след това при изчисляване на майчинството?
Предварително благодаря!
93
Безработни / Какъв перод от време имам право на Борсата?
« Последна публикация от Емилия - Октомври 15, 2013, 03:49:41 pm »
Здравей, имам 7г.и 4м. стаж без прекъсване и ме интересува колко време имам право на Борсата и ако изляза на Борсата, а през това време си намеря работа и се отпиша? Ако напусна след кратък период новата работа имам ли право отново на борса или не? Разбрах че минималния брой месеци за борсата е 9м. и последният ми въпрос е ако имаш 9м. стаж а преди това стаж с прекъсвания колко време и какъв размер обезщетение взимаш? Благодаря!
94
Бременност и раждане / Re: при бременност
« Последна публикация от Николина Христозова - Октомври 12, 2013, 12:14:42 pm »
Здравейте,

Ще се радвам много да получа отгвор от Вас на следния мой въпрос:

Назначена съм на трудов договор в частна фирма от 12.02.2013 /имам използван 11 дни - платен отпуск, и 20 дена неплатен/. Преди няколко седмици предупредих работодателя, че съм бременна и ще се наложи на излезна в болничен и най - любезно го помолих да се започне търсенето на служител, който като се върна от болничен да го обуча и от 01.01.2014г го предупредух , че желая да си излезна в болничен.След разговора отговорът му беше "Добре, разбрах".Сегашния ми болничен е до 04.11, тоест на 05.11 мога да съм на работа и след това ще имам повече от месец и половина , за да обуча новия служител.Вчера бях до работното си място, за да си предам болничния и случайно разбрах, че работодателят ми е твърдял, че е приключил с мен, и на 5-ти най-вероятно  няма да съм била на работа, извикали са стара служителка , която е в майчинство в момента, за да обучава новия служител.Това, че няма да бъда извикана на 5-ти не ме притеснява ни най-малко, ще си продължа болничния, но дочух също така и че той ще иска да ме освобождава /най-вероятно , за да не плаща на счетоводителката си - не знам точно нямам идея/.Свързах се с управителката и я попитах, и сега чакам да се свърже тя с работодателя , за да ми даде обяснение какъв план кроят /мога и лично да се свържа с него, но той отбягва директни разговори/.Въпросът ми е : ако сега ми кажат - ела на 5-ти на работа и след 2-3 дена могат ли да  измислят - съкращаване, запошед за освобовдаване или нещо друго? Като бих искала да отбележа, че съм нямала никакви проблеми преди това нито с работата, нито с работодателя.Дори съм получавала редица похвали и повишение.Също така дори се съмнявам, че ще си получа септемврийската заплата, във шуда който трябва да е.В момента съм в болничен и доколкото знам, нямат право да ме освобождават - защото съм бременна, но във  фирмата е имало редица случай за опити за съдебни процеси към служители, тоест насреща е човек, който би измислил всичко с адшоката на фирмата.Много ще съм Ви благодарна за отговора и за полезния съвет!
95
Бременност и раждане / Въпрос за майчинство
« Последна публикация от Цекова - Септември 20, 2013, 09:33:14 pm »
Здравейте на всички.
Бременна съм в почти 7- ми месец и от около 2 години съм безработна(здравните осигуровки си ги плащам сама). Преди това имам трудов стаж от около 3год. Въпросът ми е ако сега намеря фирма в която да ме водят на работа ще имам ли право на пълното майчинство от 2год.?
96
Обезщетения / Re: майчинство 2013
« Последна публикация от вили87 - Септември 19, 2013, 04:51:49 pm »
Здравейте имам въпрос аз съм на срочен едногодишен договор които изтича на 1. 10. 2013 но съм и в болничен за бременност интерсуваме дали  след изтичането на договора ще ми прекратят договора макар да съм и в болничен
97
Обезщетения / Re: майчинство 2013
« Последна публикация от Петя Кръстева - Септември 19, 2013, 02:54:32 pm »
Здравейте,

дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.

Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 – 5 от Кодекса за социално осигуряване.

При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане за следващо дете през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Когато лицето е осигурено на повече от едно основание, общият размер на дневното парично обезщетение не може да бъде по-малък от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

Ако през тези 2 години, не сте получавали доходи, за този период се взима размерът на минималната работна заплата за страната.

С уважение,
Петя Кръстева
98
Бременност и раждане / Re: Проблем с работодателя и майчинството!
« Последна публикация от Петя Кръстева - Септември 19, 2013, 02:47:31 pm »
Здравейте,

само да поясните още малко, след като бебенцето Ви е на 2 месеца, не е ли подадена декларацията, с която Ви се разрешава да ползвате майчинство от 135 ден до 410, придружена със Заповед за разрешаване на отпуската издадена от работодателя? Би следвало, ако това е направено да нямате проблеми с обезщетението за майчинство и да си го получавате докато изтекат 410 дни. А ако желаете да ползвате и отпуск за гледане на дете до навършването му на 2 годишна възраст, тогава вече трябва да сте назначена по трудов договор, защото се подава трета декларация по КСО в НОИ.

Относно осигуровките, докато сте по майчинство работодателят Ви дължи само здравна осигуровка в размер на 20.16лв. на месец. Нищо друго.
И какво означава, че на счетоводителя не му се занимава с Вас? Този счетоводител знае ли, че има членове в кодекса на труда, които защитават бременните жени и жените с деца?
Съгласно чл.333 от КТ:
Чл. 333.  В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
4. работник или служител, който е започнал ползуването на разрешения му отпуск;

С уважение,
Петя Кръстева
99
Бременност и раждане / Re: "бременност и майчинствo
« Последна публикация от Петя Кръстева - Септември 19, 2013, 02:33:54 pm »
Здравейте,
след като имате 12 месеца осигурителен стаж, т.е. била сте осигурявана във фонд "общо заболяване и майчинство", има само още едно условие на което трябва да отговаряте, за да получавате майчинство и то е да сте назначена на трудов договор преди първия болничен за 45 дни преди раждането.

За първите 135 дни носите болнични листове на работодателя си и той ги придвижва в НОИ, от където Ви плащат обезщетение. С болничния за 42 дни след раждането на детето се подава една декларация по КСО, в която се посочват имената на детето, първо/второ/трето.... и т.н. дете ли е. След 135 дни се подава втора декларация, придружена със заповед за разрешаване на отпуска от работодателя до 410 ден, а ако детето не е български гражданин се носи и акта за раждане.

Но задължително трябва да сте назначена на трудов договор или да сте самоосигуряващо се лице, т.е. да имате фирма.

С уважение,
Петя Кръстева
100
Безработни / Re: Имам ли право на БТ?
« Последна публикация от Петя Кръстева - Септември 19, 2013, 10:48:27 am »
Здравейте,
имате право да се регистрирате в бюрото по труда, но след като трудовото правоотношение е прекратено по взаимно съгласие ще получавате обезщетение само 4 месеца и то минималния размер на ден по 7.20лв. Тази сума я умножавате по работните дни на всеки от тези 4 месеца за да видите какъв ще е общия размер на обезщетението на месец, което ще получавате. Това време се зачита за осигурителен стаж без да се внасят осигуровки. Не дължите и здравни осигуровки,  като през този период ще сте си здравно осигурена. Осигуровките се поемат от държавата.

С уважение,
Петя Кръстева
Страници: 1 ... 8 9 [10]
??????? ??????